top of page

Dalışın Altın Kuralları

Yalnız dalınmaz çünkü aşağıda her şeyden uzaktasınızdır. Her hangi bir ekipman arızası, kramp, çaparize düşme, derinlik sarhoşluğu gibi beklenmedik durumları tek başınıza bertaraf edemezsiniz. İki dalış arkadaşı (BUDDY) bir birinden sonuna kadar sorumludur. Suya girmeden ve sudan tekneye dönünceye kadar bu ikili, et ve tırnak olmalıdır. Eğer iki arkadaş kıyı dalışı yapıyorsa mutlaka karada bir gözlemci olmasında da büyük yarar vardır.

EĞİTİMİNİZİN İZİN VERDİĞİ DERİNLİĞİ AŞMAYIN : Limitler tek yıldız dalıcılar için en fazla 18 metre, daha üst seviyedeki dalıcılar için 30 metredir. Sportif amaçlı aletli dalışlar için genel derinlik limiti 30 metredir. Ancak, eğitim amaçlı dalışlarda bu limit, yetkili eğitmen dalıcının nezaretinde dalmak şartıyla 42 metredir. 30 metreyi aşan derinliklere dalış planlanacak ise gerekli ilave emniyet tedbirlerinin alınması ve devamının sağlanması mecburidir.

SPORTİF DALIŞLAR, DEKOMPRASYONSUZ PLANLANMALIDIR : Dekompresyon belli derinlikte izin verilen sürenin aşılması neticesinde yüzeye çıkarken bekleme yapılmasının gerektiği haldir. Sportif dalışlar dekompresyonsuz izin verilen dip zamanlarına göre yapılmalıdır. Dalışlarda emniyet açısından çıkışta 5 metrede 3 dakika emniyet duraklaması yapılmasında fayda vardır. Özellikle 30 metrenin altına yapılan dalışlarda sıfır dip zamanı aşılmamış olsa bile 5 metrede 3 dakika emniyet duraklaması zorunludur.

ASLA NEFESİNİZİ TUTMAYIN: Sualtında önemli kurallardan biride nefes tutmamaktır. Devamlı olarak yavaş ve derin nefes alın. Düzenli nefes alarak kendimizi sualtındaki basınç değişimlerine karşı korumuş oluruz. Bunu uygularken çıkış hızının 10 metre / dakika aşılmaması gerektiği de akılda tutulmalıdır. En küçük hava kabarcığından daha yavaş çıkış yapın.

ALKOLLÜ DALMAYIN : Alkol almışken hatta bir gece öncesinden alkol kullandıysanız dalmayın bu derinlik sarhoşluğu riskini arttırdığı gibi dekompresyon hastalığı riskini de arttıracaktır.

YO-YO DALIŞI YAPMAYIN : Belli bir derinliğe ulaştıktan sonra yükseldiyseniz tekrar dalarak ve yükselerek dalış yapmayın. Bu dekompresyon hastalığı riskini arttırır. Bunun için dalış öncesi planlamanın iyi yapılarak inilecek maksimum derinliğin kararlaştırılması ve bu derinliğe indikten ve çıkışa başladıktan sonra yavaş yavaş yükselerek bir daha derine inilmemesi gereklidir.

DALIŞ GRUPTAKİ TECRÜBESİ EN AZ DALGICA GÖRE PLANLANIR : Dalış planlaması yapılırken gruptaki en zayıf dalgıç göz önünde bulundurularak derinlik ve zaman planlaması yapılmalıdır.

TÜPÜNÜZDE Kİ HAVAYI SÜREKLİ KONTROL EDİN : Özellikle derin dalışlarda tüpünüzdeki havayı sık sık kontrol edin. Hava miktarı 100 bar sınırında iken dönüşe başlamış olmalı ve minimum 50 bar ile emniyet duraklamasında olmalısınız.



bottom of page