top of page

Bulanık Su Dalışı

Üç metreden daha kısa görüş mesafeli dalışlar bulanık su dalışı kapsamında değerlendirilir ve özel bir neden olmadıkça bu tip dalışların rekreasyonel olarak planlanmaması gerekir.

Ancak elimizde olmayan nedenlerden dolayı bu tür dalışların gerçekleştirilmesi söz konusu olabilir. Böyle durumlarda daldığımız noktadan geri çıkabilmek, dalış arkadaşımızı kaybetmeden dalışı bitirmek özel yöntem ve çaba gerektirecektir.

Bu yöntemler, pusulalı navigasyonun ve kol boyu mesafe ölçme tekniğinin uygulanması, dalış arkadaşımızla ‘’buddy line’’ ip işaretlerinin kullanılması veya sürekli fiziksel temas ile dalışın gerçekleştirilmesi olarak özetleyebiliriz.

Neden bulanık suda dalış ?

Yapmayı planladığımız dalışlarda her zaman iyi görüş lüksüne sahip olmayabiliriz ve dalışın amacına da bağlı olarak, o dalışı bulanık suda gerçekleştirmeyi hiç dalmamaya yeğleyebiliriz. Bu yüzden düşük görüşte güvenli dalışın nasıl yapılacağını öğrenmeliyiz. Bununla beraber bulanık su dalışlarının heyecanlı dalışlar olduğunu ve zevk almak için yapılabileceğini düşünenler de vardır.

Düşük görüşün nedenleri ?

-Havanın kapalı olması ya da güneşin pozisyonu nedeniyle suya az ışık girmesi,

-Kirlilik,

-Su sirkülasyonunun durması (göller),

-Yağmur, rüzgar ve dalga etkileriyle suyun çalkalanması,

-Plankton yoğunluğu,

-Irmaklar,

-Dalıcıların meydana getirdikleri çalkantıyla sualtı tozunun kalkması,

Sualtı tozu, özellikle mağaralarda olmak üzere akıntı ve sualtı hareketinin bulunmadığı ortamlarda bulunan çok ince bir birikimdir. Bu madde, ince kum, kumdan daha ince taneli olan silt ve kil, yumuşak bir çamur ya da yapışkan bir balçık tabakası olabilir. Durgun halde çökmüş olduğundan karıştırıldığı zaman hemen su içinde yükselir ve çok uzun süre çökelmeden asılı kalabilir. Birkaç saniye içinde otuz metrelik sualtı görüşü sıfıra inebilir ve asılı tozun (cinsine de bağlı olarak) çökmesi için saatler hatta günler gerekebilir.

Suyu bulandırmamak için çok dikkatli ve becerili olmak gerekir. Sürekli olarak arkanıza bakarak, gerinizde ne kadar bulanıklık bıraktığınızı gözleyiniz ve kendinizi değerlendiriniz.

Bulandırmadan dalış yapabilmek için yüzerlik kontrolünün iyi olması gerekir. Yüzerliğin ayarlanmasında en büyük yardımcımız yüzerlik denge yeleğinin ve akciğerlerin etkili bir şekilde kullanılarak istenilen seviyede nötr yüzerlikte kalınması önemlidir. Ayrıca, baş tarafın bacaklara göre tabana daha yakın bir şekilde durduğu vücudun eğik konumu, sualtı tozunun palet vuruşlarının etkisiyle kalkmasını ve dolayısıyla bulanmayı önler. Vücudu bu konumda tutmakta zorlanıyorsanız, çelik tankınızı ve kurşun ağırlıklarınızı baş tarafınıza doğru kaydırınız.

Tabandaki silt tabakasının kalkmasını engellemek için geliştirilmiş çeşitli palet vurma teknikleri mevcuttur. Bu teknikleri öğrenip uygulamayla pekiştirmek faydalıdır.

Ayrıca su altında görüş düşmesinin nedenlerine bakıp, zaman ve mekan göz önünde tutularak sualtı görüş mesafesi dalış öncesinde de öngörülebilir. Örneğin; bir yağmurdan sonra görüşün iyileşmesi için yeterli bir süre geçmesi gerektiğini, baraj göllerinin tabanlarının yumuşak mil tabakasıyla kaplı olduğunu bilmek.

Düşük görüş dalış teknikleri ve dikkat edilecek faktörler;

-Dalış eşinin daha önce beraber dalışlar gerçekleştirdiğiniz ve dalış tecrübesi yeterli biri olması,

-Hava koşulu ve dalış bölgesi durum değerlendirmesi yapılarak dalışın yapılıp yapılmayacağına karar verilmesi,

-Hem gece hem bulanık suda dalış yapmaktan kaçınılması,

-Dalışın etkili ve ayrıntılı bir şekilde (özellikle yön bulma ve sualtı iletişimi konularında) planlanması,

-Tekne trafiğinin yoğun olduğu yerlerde (limanlarda) dalış yapmaktan kaçınılması,

-İniş ve çıkışların yavaş, dalış eşiyle uyumlu olarak yapılması,

-İniş ve çıkışlarda mümkünse hat takibi yapılması,

-Hareketlerde yavaş ve dikkatli olunması,

-Eğer görüş çok azalırsa, bir el göğsün altında ve önde korumalı olarak ilerlenmesi,

-Dalgalara ve akıntıya dikkat edilmesi,

-Dalış eşi iletişiminin yoğun yapılması, gerekli olduğu durumlarda dokunarak haberleşme veya dalış eşi ip tekniklerinin uygulanması ve tabi ki bu tekniklerin çalışılmış olması,

-Pusulanın ve diğer göstergelerin sık kontrol edilmesi,

-Bulanık suda fener kullanmak. Geniş açılı ışık kullanmak daha etkilidir. Fakat, dipten yoğun bir silt tabakası kalkmışsa fenerin görüş kazandırmayacağı da bilinmelidir.



bottom of page