top of page

Dalış Planlaması

Şu ana kadar yaptığınız dalışların tümü; bir eğitmen veya tecrübeli bir dalış lideri eşliğinde mi oldu? Kendinizi sadece bir buddy eşliğinde dalmaya henüz hazır hissetmiyor musunuz? Kendinizi daha önce keşfettiğiniz dalış noktaları ile sınırlıyor musunuz? Eğer bu soruların bir kısmına evet cevabı verdiyseniz, düşünülenin aksine, geliştirmeniz gereken, sualtı dalış teknikleriniz değil - dalış planlama beceriniz olabilir.

Dalış öncesi detaylı bir plan, kendinize olan güveninizi arttıracaktır. Yapacağınız dalıştan beklentilerinizi önceden belirlemek, bilinmeyeni `bilinen` haline getirip belirsizliklerden olabildiğince sıyrılmanızı sağlayacaktır.

1) Planlama Öncesi :

Dalış planlanması, sualtı profilinizi belirlemekten çok daha fazla şey içerir. Sualtı profilinizin belirlenmesi dalış planınızın en son basamaklarından biridir. Dalış planınız, dalmaya gitmeye karar verdiğinizde başlar. İlk aşamada, ihtiyacınız olan bilgilere sahip olabilmek için 5 basit sorunun cevabını bulmaya çalışın:

Neden?Dalışınızın amacı fotoğraf çekmek, dalış tekniklerinizi ilerletmek, sualtı görüntüsünün tadını çıkarmak veya araştırma yapmak olabilir. Bu amacı önceden belirlemek dalış planınızın geri kalan aşamalarını düzene koymak açısından önem taşır.

Kim? Buddy seçiminizi, dalış planınızı birlikte yapabilmeniz için önceden halletmeniz gerekmektedir. Planlamaya geçmeden önce, buddy`nizin dalış amacının sizinkiyle aynı olmasına dikkat edin. Dalış planınızı yaparken, her iki dalgıcın eğitim seviyesini, fiziksel durumunu, psikolojik hazırlığını, dalış tekniklerini ve kısıtlamalarını göz önünde bulundurmanız gerekir. Aynı şekilde, dalış için seyahate çıkacaksanız, zaman, malzeme ve maddi unsurları da göz önünde bulundurmanız gerekebilir.

Nasıl? Dalış planınızı hazırlarken yapabileceğiniz en büyük hata, daha en baştan sınırlarınızı zorlamaya kalkmak olacaktır. Buddy`nizle yapacağınız `Özgür` dalışların ilk birkaçı için, daha önce bir eğitmen veya tecrübeli bir dalış lideri eşliğinde yaptığınız dalışlara benzer nitelikte dalışlar seçin. Bu dalışlar, kendinizi rahat hissettiğiniz derinliklerde ve aldığınız eğitimin sınırları içinde olmalıdır. Tanıdığınız dalış noktalarında yapacağınız dalışları planlamak, sonraları daha az bildiğiniz (veya tanımadığınız) yerlerdeki dalışlarınızı planlamanız için alıştırma olacaktır.

Az bildiğiniz yerlerde, bir eğitmen veya bölgeyi iyi bilen bir dalış lideri eşliğinde dalmak, en doğru secim olsa da, bu, dalış planınızı önceden yapmanıza engel değildir. Böylece, hazırlıklı ve sorumlu bir dalgıç olarak sualtı dünyasının tadını daha çok çıkarabilirsiniz.

Neresi? Ne Zaman? Dalışınızın amacını ve türünü önceden belirlemek, kendinize soracağınız `Neresi?` ve `Ne Zaman?` sorularına daha kolay cevap bulmanızı sağlayacak, yer ve zaman seçiminizi kısıtlayacaktır. Gitmeyi planladığınız yerin ve zamanın hava, yol, deniz koşullarını göz önünde bulundurmanız daha keyifli ve sorunsuz dalışlar yapmanız açısından faydalı olabilir. Gitmeyi planladığınız dalış noktasının hangi mevsimde dalmaya en elverişli olduğunu araştırınız.

2) Detaylı Planlama :

Kontrol listeleri tüm dalış planlarının hazırlanmasında yararlı olabilecek araçlardır. Bu listeleri eğitim süresince size verilen kitapçıklarda görmüş olabilirsiniz. Eğer dalışınızı önceden hazırlanmış kontrol listelerine bağlı kalarak planlıyorsanız, daha sonra yapacağınız dalışa özel detayların ihmal edilip edilmediklerini dikkatle kontrol etmelisiniz.

Eğer her plan öncesinde daha önce açıklanan beş soruya detaylı cevap verebiliyorsanız, önceden hazırlanmış bu kontrol listelerine gerekli eklemeleri yaparak dalış planınızı tamamlayabilirsiniz.

Dikkat etmeniz gereken ilk unsurlardan biri malzemeleriniz. Güvenli ve sorunsuz bir şekilde dalışınızı tamamlamaya uygun malzemeniz var mı? Gerekli malzemeleri satın almak veya kiralamak zorunda mı kalacaksınız?

Eğer dalgıç kayıt defterinizi detaylı bir şekilde doldurduysanız, benzer dalışlarda hangi malzemeleri kullandığınızı kontrol edebilirsiniz. Böylelikle, planladığınız dalış için ne tür malzemeler kullanmanız gerektiğine karar verebilirsiniz. Malzemenizin gerekli bakımını yaptıktan sonra, dalışınızda size eşlik edecek buddy`nizin kullandığı malzemeyi tanımaya çalışın. Dalışa gitmeden önce götüreceğiniz tüm malzemeler için bir liste yapin, dalış sonrası toparlanırken ayni listeyi kullanın. Daha detaylı bilgi için Malzeme kontrol tablosuna göz atın.

Daha sonra, dalış noktası hakkında bilgi toplamaya başlayabilirsiniz. Eğer daha önce daldığınız bir yeri tekrar ziyaret ediyorsanız, daha önce topladığınız bilgileri tekrar gözden geçirin. Eğer yeni bir yerde dalacaksanız, hava ve su durumu ve acil servislere nasıl ulaşılabileceği hakkında bilgi toplayın. Daha detaylı bilgi için Dalış noktası plan tablosuna göz atın.

Şu ana kadar topladığınız bilgiler doğrultusunda, dalışın nasıl yapılacağını tartışmaya başlayabilirsiniz. Maksimum derinlik ve dip zamanının yanı sıra, geri dönme zamanının belirlenmesi, takip edilecek yol (tam belirli olmayabilir), haberleşme işaretleri ve birbirinizden ayrılmanız söz konusu olduğunda ne yapacağınızı kararlaştırmanız yararlı olacaktır. Daha detaylı bilgi için Sualtı plan tablosuna göz atın.

Dalış planınızın son aşaması, dalış günü tamamlanır. Nerede dalacağınızı ve ne zaman döneceğinizi haber verin. Hava ve su durumu, varsa akıntı hakkında bilgi alın. Alternatif giriş ve çıkış noktalarını belirleyin. Acil durumlar için kullanacağınız telefon veya başka haberleşme araçlarını kontrol ettikten sonra giyinmeye başlayabilirsiniz! Daha detaylı bilgi için Dalış günü tablosuna göz atın.

Dalış planınız ne denli iyi hazırlanmış olursa olsun, uygulanmadığı sürece hiç bir anlamı ve faydası olmayacağını unutmayın!

Dalışınızı planlayın, planınızı dalın.



bottom of page